Lezajlott az első Mw Design díj pályázat

Sikerrel zárult az első Mw Design díj pályázat. Sok tehetséges pályázó mutatta be végzős munkáit, amelyek közül a döntés rendkívül nehéz volt.

Az Mw Design Kft. küldetése:
A jövő asztalosainak támogatása
Az Mw Design-nál mélyen elkötelezettek vagyunk a magyar bútorgyártás és tervezés jövője iránt. Hiszünk abban, hogy a fiatal tehetségek a kulcsa ennek a fejlődésnek. Azáltal, hogy lehetőséget biztosítunk számukra arra, hogy bemutassák kreativitásukat és szakértelmüket, ösztönözni szeretnénk őket, hogy még magasabb szintre emeljék a hazai bútoripar színvonalát.
Miért fontos a fiatal tehetségek támogatása?
  • Innovatív ötletek: A fiatalok gyakran merészebb és újszerű ötletekkel állnak elő, amelyek új irányokat nyithatnak a bútorgyártásban.
  • Friss szemlélet: A pályakezdők más szemszögből közelítik meg a tervezési és gyártási feladatokat, így olyan megoldásokat találhatnak, amelyekre a tapasztaltabb tervezők nem gondoltak volna.
  • A jövő szakemberei: A fiatal tehetségek gondozása hosszú távon biztosítja a magyar bútorgyártás és tervezés jövőjét.
  • Inspiráció: A fiatalok sikerei inspirálhatják a többi pályakezdőt és hozzájárulhatnak a szakma presztízsének növeléséhez.

Ezen célok és elvek mentén hoztuk létre ezt az egyedülálló díjat.

A nyertesek:
Design és kivitelezés kategória
Nógrádi Belián

„Beszélhetnék a bútorom stílus irányzatáról vagy a hogyan és miértjeiről, de számomra nem ez volt a fontos benne. Számomra a vizsgaremekem megtervezése és elkészítése teljesen mást jelentett, mint a velem végzett osztálytársaimnak. Nem azért készítettem, hogy év végén jó osztályzatot kapjak rá, hanem olyat készítsek, amivel bebizonyíthatom magamnak, hogy jól döntöttem mikor az asztalosságot választottam hivatásnak. Nekem az asztalosság nem egy szakmát jelent, hanem a teremtés egyik lehetősége arra, hogy másokat inspirálhassunk és olyan otthonokat teremtsünk, ahova az ember a napja végén örömmel térhet haza.”

Kreativitás kategória
Molnár-Varga László
„Tervezése nagyon sok időt vett igénybe, hisz valami nagyot és maradandót szerettem volna alkotni, amire idős koromba is büszke lehetek majd. Így hosszú tervezés után megjött az ötlet. Csinálok egy dohányzó asztal méretű bárszekrényt, azzal a csavarral, hogy kívülről egy zongora látszatát fogja kelteni.  Próbáltam a megjelenését is minél látványosabbá tenni: külsejét végig marketériák borítják, és a kisebbik oldalába saját monogramomat inkrutráltam bele egy rézlemezzel. Lábait is jó magam esztergáltam. Igyekeztem bele vinni a szakma legtöbb elemét. Így van benne csapolás, hajlítás, marketéria, inkrusztráció, esztergálás, aranyozás, olajozás, viaszolás. Ezzel is megmutatni a szakma sokszínűségét.”
Összkép kategória
Kurnát Miklós
„Vizsgaremekemnek egy olyan tárgyat álmodtam meg, mely fiatalos megjelenésével, a fa egyedi megmunkálásával, a természetes tömör fa szépségével magával ragadja a tekintetet. Funkcióját tekintve ruhadarabok, ill. egyéb használati vagy dísztárgyak bemutatására szolgál exkluzív környezetben. A csapolások, valamint fakötések mind kézzel készültek, vésőt és japán fűrészt használva, előtérbe helyezve az igazi asztalosmesterség iránti szeretetet, egyben bizonyítva az iskolában szerzett tudást, ismereteket, kiváló tanárainknak köszönhetően. A fiók egyedi elgondolás alapján egy zárt doboz, mely a sarkoknál 45 fokos szögben illeszkedik, s végül felül kimarva a tetejét kapta meg végső kinézetét. A bútor minden eleme tömör fa, álgesztes bükk.”
interior
Németh Barna Ákos
„Egy délutáni sziesztából felébredve pattant ki az ötlet, hogy egy kedves ismerősömnek 20. születésnapjára készítek egy sminkasztalt. Tervezésnél a fő szempont az volt, hogy minél nagyobb fiókba tudjon pakolni, és minden smink elférjen rendesen, ne kelljen egymásra rakni. Alapanyagnak mindenféleképpen a Nagypapám által rám hagyott Európai dióját szerettem volna felhasználni, a korpusz is egy európai dió furnért kapott. Nagyon megtetszettek a 45fokba vágott bútorok, úgyhogy én is ki szerettem volna próbálni, ezáltal egy közé záródó fiókot kellett készítenem, hogy igazán ergonomikus legyen. És az intarzia, ami sok emberben felmerült és sokszor kérdezték tőlem az az, hogy mégis miért a fiók aljába tettem bele? Szerettem volna valami egyedit valami feltűnőt alkotni, de nagyon tetszett a dió teríték összhangja így hát a fiókot választottam. Mindenki ránéz, hogy „oké ez csak egy asztal” majd megnyomja a fiókot és elé tárul ez a látvány. Az intarzia Ében – Koto-ból készült.”
Gratulálunk a nyerteseknek! Munkájuk bizonyítja a magyar faiparban rejlő végtelen lehetőséget!
Miért tartjuk fontosnak ezt a díjat?

Ösztönzés: A díjjal szeretnénk ösztönözni a fiatal asztalosokat arra, hogy fejlesszék tehetségüket, innovatív megoldásokkal álljanak elő és a minőségi munkára törekedjenek.

Elismerés: A díj elismerése a fiatalok munkájának és hozzájárulásukhoz a magyar bútorgyártáshoz.

Fejlődés: A nyertesek nemcsak értékes pénzjutalomban részesültek, hanem egyedülálló lehetőséget kaptak arra, hogy Mészáros Andrástól, cégünk alapítójától személyes mentorálást kapjanak. Ez a mentorprogram segíti majd őket abban, hogy sikeres karriert építsenek a faiparban.

Köszönjük minden pályázónak a részvételét!
Hogyan tovább?
Az MW Design Kft. továbbra is elkötelezett a fiatal tehetségek támogatása mellett. Tervezzük, hogy a következő években is megrendezzük a díjat, és még több tehetséges fiatalt támogatunk.
MW Design © 2024 All rights reserved
MW Design © 2024
All rights reserved
Scroll to Top